TYNKÄSARJASSA ULOS MITALEILTA

Uusia pelaajia: Seppo Liitsola (jun), Aulis Hirvonen (jun), Pekka Pöntinen (jun)
Lähteneet pelaajat: Åke Blomster (HIFK), Hannu Rintakoski
___

Mestaruussarja oli tarkoitus käynnistää tammikuun 4. päivänä, mutta talvi Suomessa oli myöhässä tai ainakin hyvin leuto. Joukkueet eivät päässeet Tampereellakaan treenaamaan tai pelaamaan ennen loppiaista, ja kyseessä oli kuitenkin koko sarjan pohjoisin pelipaikkakunta. Kuun 9. päivänä ilmoitettiin 18. päivä aloitettavan sarjan typistämisestä yhden kierroksen sarjaksi aiemman kahden sijaan ”vallinneiden epäsuotuisten sääolosuhteiden johdosta”. Koska myöhemmin tulossa olivat vielä Oslon olympialaiset, oli koko mestaruussarja tarkoitus saada pelatuksi jo 4. helmikuuta mennessä, jonka jälkeen pelattaisiin vielä mitalipelit.

SM-sarjassa oli kymmenen joukkuetta kahdessa eri lohkossa. Näin joukkueille tuli varmuudella vain neljä SM-ottelua ja sen päälle lohkojen kahdelle parhaalle sijoitusottelut. Myönnytyksensä sarjasta tehtiin vuodeksi suljettu sarja, eli mikään joukkue ei putoaisi eikä Suomen sarjasta mikään joukkue nousisi.

Erkki Hytönen nousi joukkueen vakiomiehistöön.
Olli Soljalle kausi jäi viimeiseksi pelaajana.

Edelliskauden TBK-joukkueesta Åke Blomster oli vaihtanut Helsinkiin ja HIFK:hon, ja Matti Rintakosken pikkuveljen Hannun TBK-aika oli jäänyt vain yhden kauden mittaiseksi. Väliaikainen menetys oli myös maajoukkueeseenkin nousseen Matti Lampaisen opiskelujen takia pitämä välivuosi. Hän palasi ruotuun taas seuraavalle kaudelle. Juniorijoukkueesta edustukseen nostettiin tulevat pitkän linjan hyökkääjät Seppo Liitsola ja Aulis Hirvonen sekä puolustaja Pekka Pöntinen. Valmennuksesta vastasi edelleen Jallu Ohlson.

TBK jäi omassa alkulohkossaan kolmanneksi voitettuaan ensin helsinkiläiset HIFK:n ja HJK:n, mutta hävittyään sitten Ilvekselle ja Turun Pyrkivälle. HJK:ta vastaan se teki kolmen maalin nousun kolmannessa erässä; voittomaali syntyi pelin viimeisellä minuutilla. Tappio Ilvekselle ei ollut yllätys, mutta Pyrkivä-tappio todellakin oli, ja kirvelevämmäksi sen teki se, että TBK johti vielä seitsemän minuuttia ennen loppua kahdella maalilla ennen kuin päästi Pyrkivän maalaamaan lopussa kolmesti.

HJK ja TBK päätyivät samaan pistemäärään ja maalierokin oli sama +2, mutta HJK:lla oli kaksi tehtyä maalia enemmän. Joukkueet kuitenkin ratkaisivat pronssiotteluun pääsyn Helsingissä pelatulla uusintaottelulla.

Uusintaottelussa HJK otti avauserässä jo kolmen maalin johdon, mutta TBK nousi vielä sen ja toisen erän aikana kahdella maalilla ohi 5-3 -johtoon. Seppo Liitsola teki kaksi maalia, Teuvo Takala, Kalevi Hämäläinen ja Matti Rintakoski yhden jokainen. Johto ei kuitenkaan pitänyt, vaan HJK tasoitti kolmannessa erässä. Mentiin 2 x 7,5 minuutin mittaiselle jatkoajalle, jonka ensimmäisellä puoliskolla HJK:n Heikki Salimäki teki johtomaalin, jota TBK ei kyennyt enää tasoittamaan. HJK meni pronssipeliin.

Mestaruuden voitti Ilves, hopeaa sai HPK ja pronssille ylsi Tarmo. Tynkäsarjan takia yhtäkään joukkuetta ei siis pudotettu sarjasta.

TBK kaatoi HIFK:n 5-1 mestaruussarjan avausottelussa. Valokuva: Ensio Kauppila @Suomen jääkiekkomuseo.
Ilvestä ei vieläkään saatu kaadettua mestaruussarjan pelissä. Valokuva: Ensio Kauppila @Suomen jääkiekkomuseo.

Tilastoihin ei ole laskettu mukaan uusintaottelun viittä maalia. Perussarjassa Matti Rintakoski oli Bollklubbin paras pistemies kolmella maalilla ja kahdella syötöllä. Teuvo Takala ja Erkki Hytönen olivat myös kolmen maalin miehiä – Takala ei ollut mukana kuin kahdessa ottelussa. Seppo Liitsola ja Aulis Hirvonen pelasivat ensimmäiset kautensa sinioransseissa riveissä. Olli Soljalle puolestaan kyseessä oli viimeinen kausi pelaajana.

Lynces Academici palkitsi Rintakosken kauden parhaana puolustajana.

Lauha alkutalvi ei sallinut juurikaan lisää ottelukokemusta edes harjoituspelien kautta, kun luonnonjäätä ei vain ollut saatavilla. TBK pelasi mestaruussarjapeliensä lisäksi neljä harjoitusottelua ja hävisi ne kaikki lähivastustajilleen Ilvekselle, TK-V:lle, HPK:lle ja Tarmolle. Harjoitusotteluja siroteltiin jopa mestaruussarjapelien muutaman päivän taukoihin, jotta pelejä saataisiin enemmän.

Kausi näytti jo päättyvän vain kaikkiaan yhdeksän pelin jälkeen, mutta kun olympialaiset oli saatu pelatuksi alta pois, säät sallivat hyvinkin kauden pidentämisen kotimaassakin. Lähes kuukausi edellisen pelinsä jälkeen TBK kokoontui taas kaukaloon. Se voitti seuran 20-vuotisjuhlaottelussa kovaksi luokiteltavan ruotsalaisvastustajansa IK Stefan 1-0 vasta 16-vuotiaan Matti Leiniön tekemällä maalilla.

Maaliskuun puolivälissä pelattiin vielä piirinsarjakin, jossa TBK aiheutti ensin Ilvekselle kauden ensimmäisen tappion peräti 9-3 -lukemin ja voitti isoin luvuin myös HPK:n. SM-sarjan kärkikaksikko siis kaatui komeasti, mutta kolmanneksi sijoittuneelle Tarmolle TBK hävisi piirin mestaruuden niukasti 1-2.

TBK-kapteeni Matti Rintakoski oli kauden paras suomalaispuolustaja.
Nuorten joukkue sai SM-hopeaa.

Välillä saatiin pelejä alle myös erilaisten kaupunkijoukkueiden kokoonpanoilla, joihin mahtui aina useita TBK:nkin pelaajia. Nuorten maajoukkuetta vastaan pelasi TBK:n ja TK-V:n yhdistetty joukkue. Ruotsalaista Hedemora IK:ta vastaan pelasi Tampereen kaupunkiyhdistelmä ilman Työväen Urheiluliiton joukkueiden edustajia. Puolustusvoimien jääkiekkojoukkuetta vastaan joukkue taas koottiin ihan kaikista tamperelaisjoukkueista.

Erikoisempaa jääaikaa hankittiin maaliskuun lopussa pelatulla TBK:n sisäisellä jääpallo-ottelulla, jossa mestaruussarjan jääkiekkoilijat haastoivat Suomen sarjassa (toiseksi korkein taso) pelaavan jääpallojaoston. Kiekkoilijat hallitsivat ”pillerinkin” ja voittivat haasteottelunsa maalein 4-2. Teuvo Takala teki kolme maalia.

Nuorten sarjassa TBK ei kyennyt uusimaan SM-kultaansa vaan jäi paikallisfinaaleissa hopealle Ilvekselle voitoin 1-2.

Kausi päätettiin lopulta vähän niin kuin oli aloitettukin: sään armoilla. Kauden viimeiseksi peliksi maaliskuun viimeisenä päivänä aiottu paikallisystävyysottelu Ilveksen ja TBK:n välillä pelattiin lopulta pehmenneellä jäällä ilman luistimia kengät jalassa; vain maalivahdeilla oli terät allaan. Huvittelun voitti Ilves ”noin lukemin 3-1”, kirjoitti Aamulehti.

Vaikea kausi poiki kuitenkin hyvää: tulevilla kausilla TBK olisi maan kovin!