Aika ennen SM-sarjaa 1934-41


Kaikki alla olevat tiedot on kerätty sanomalehtiarkistoista ja SVUL:n toimintakertomuksista. Tarkempia otteluohjelmia ei ole ollut saatavilla. Otteluista ei ole pidetty pöytäkirjoja. Kaikki maalitilastot ja kokoonpanotiedot ovat yksittäisten toimittajien havainnoinneista ja ylöskirjaamisista otettu. Pelaajista on käytetty pääosin pelkkiä sukunimiä, minkä vuoksi ei voi olla varma esimerkiksi siitä, kuka TBK:n Janssoneista kerrotaan kulloinkin maalintekijäksi tai koska Ahsen-Bören veljeksistä Vasif on tullut mukaan peleihin Zeydin lisäksi.

Kaikki mahdollinen lisätieto otetaan kiitollisuudella vastaan ja oikein mielellään korjataan alla olevia tietoja ja laitetaan lisää esiin, jos sellaisia vain saadaan!
==> Sähköposti: tapparahistoria@elisanet.fi.

1933-34

Ensimmäiset luistimenpotkut jääkiekkokentällä

Joulukuussa 1932 perustettu TBK aloitti jääkiekkotoimintansa seuraavana talvena, pelikaudella 1933-34. Ensimmäisen ottelunsa se pelasi uudenvuodenpäivänä 1934 Ilveksen ylläpitämällä jääkiekkokentällä Palomäen uimalaitoksella Pyhäjärven jäällä. Vastassa oli Ilveksen kakkosjoukkue. Ilves pelasi silloin jo jääkiekon pääsarjassa – jossa tosin pelattiin vain kolme ottelua per joukkue – ja sen kakkosjoukkue koostui nuorista ykkösjoukkueen paikkaa kärkkyvistä pelaajista.

Nuoria olivat TBK:nkin pelaajat: Vain kaksi oli täyttänyt 18 ja nuorimmat olivat vasta 14-15-vuotiaita. He kaikki olivat aloittaneet jääkiekon harjoittelun muutamaa viikkoa aiemmin luonnonjäiden tultua. Historiansa ensimmäiseen jääkiekkopeliin muutaman kymmenen katsojan eteen TBK marssitti kentälle maalivahti Uno Janssonin sekä kahdeksan kenttäpelaajaa: Åke Jensenin, Lars Sandsundin, Alf Andrésenin, Arne Janssonin, Kaj Jansonin, Lasse Sandbackan, Kai Sandsundin ja Eino Janssonin. Jääkiekkotulokkaiden alkuhapuilun aikana Ilves ehti ottaa neljän maalin johdon ennen kuin Åke Jensen teki TBK:n historian ensimmäisen maalin. Eino Jansson ja Lars Sandsund kavensivat vielä lisää, mutta Ilves voitti 4-3.

Kaikkiaan TBK kohtasi ensimmäisellä kaudellaan Ilveksen kakkosjoukkueen kolmesti. Viiden päivän päästä pelattu toinen ottelu päättyi edelleen Ilveksen voittoon 2-1, mutta siitä viikkoa myöhemmin, 13.1.1934, TBK otti historiansa ensimmäisen voiton, kun Ilveksen kakkosjoukkue kaatui 2-1. Lars Sandsund teki molemmat maalit voittopelissä. Hänen lisäkseen kokoonpanossa olivat Uno Jansson (mv), Åke Jensen, Lasse Sandbacka, Kaj Janson, Arne Jansson, Karl August Hjorth ja Åke Backström.

Kauden kolmessa ottelussa TBK teki kuusi maalia, joista Lars Sandsund teki neljä.

Ylipäätään alkuvuosien jääkiekkojoukkueissa TBK:n riveissä nähtiin paljon samoja pelaajia kuin seuran jääpallojoukkueissa. Moni nimi vilahtaa kokoonpanoissa alkuajoista aina vajaa kymmenen vuotta myöhemmin alkavaan mestaruussarja-aikaan saakka, toiset taas vilahtavat pelissä tai parissa. Tuon nousutaipaleen aikana Uno Jansson toimi maalivahtina yhtä peliä lukuun ottamatta kaikissa otteluissa, joissa TBK:n maalivahti mainitaan. Hän oli mukana vielä ensimmäisen mestaruussarjakaudenkin ajan ja kävi sen jälkeen muutaman vuoden tauon jälkeen tuuraamassa tolppien välissä vielä parissa pelissä.

Ystävyysottelut 1933-34

01.01. Ilves II-TBK 4-3
06.01. Ilves II-TBK 2-1
13.01. TBK-Ilves II 2-1
Kaikki ottelut 2 x 15 min

Kokoonpanossa mainitut

Andrésen, Alf – 2 ott
Backström, Åke – 1 ott
Hjorth, Karl August – 1 ott
Janson, Kaj – 3 ott
Jansson, Arne – 3 ott
Jansson, Eino – 1 ott (1 maali)
Jansson, Uno – 3 ott
Jensen, Åke – 3 ott (1 maali)
Sandbacka, Lars – 3 ott
Sandsund, Kai – 3 ott
Sandsund, Lars – 3 ott (4 maalia)


1934-35

Mukaan piirinsarjaan

Seuran toiseltakin jääkiekkokaudelta on tallessa kolmen ottelun tulokset. Edelleen nekin kaikki pelattiin Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan, vaikka nyt oli jo vakaat aikomukset laajentaa vastustajakenttää. Kausi avattiin tammikuun puolivälissä 1935 kahdella ystävyysottelulla, joista TBK voitti ensimmäisen 1-0 ja hävisi toisen 1-2. Voittopelin ainoasta maalista vastasi Alf Andrésen.

Helmikuussa TBK oli mukana ensimmäistä kertaa järjestetyssä Hämeen piirinsarjassa, jossa lisäksi mukana olivat Ilveksen kakkosjoukkue, vuoden 1931 Suomen mestari Tampereen Palloilijat sekä TKV, joka ei kuitenkaan ollut myöhemmin KooVeena tunnettu Tampereen Kilpa-Veljet vaan Tampereen Kisa-Veikot. TBK hävisi piirinsarjan ensimmäisen ottelunsa Ilves II:lle peräti 1-8 Arne Janssonin vastatessa kavennusosumasta. Otteluohjelman mukaan viikkoa myöhemmin pelattavaksi aiottu TKV-peli ja sitä seurannut peli TaPaa vastaan kuitenkin siirrettiin sääolosuhteiden takia. Ilmeisesti ottelut jäivät pelaamatta kokonaan eikä piirinmestaruutta jaettu.

Ystävyysottelut 1934-35

12.01. TBK-Ilves II 1-0
17.01. Ilves II-TBK 2-1

Piirinsarja 1934-35

14.02. Ilves II-TBK 8-1

Kokoonpanossa mainitut

Andrésen, Alf – 1 krt (1 maali)
Bäckström, Åke – 2 krt
Franck, Tor – 2 krt
Hjorth, Karl – 2 krt
Jansson, Arne – 3 krt (1 maali)
Jansson, Eino – 1 krt
Jansson, Uno –3 krt
Jensen, Åke – 2 krt
Nielsen, Sigurd – 2 krt
Sandbacka, Lasse – 2 krt


1935-36

Tampereen piirinsarjan voitto

Piirinsarjaa yritettiin uudelleen uutena talvena. Edelliskaudella kokonaan kohtaamatta jääneet TaPa ja TKV kaatuivat TBK:n ensimmäisissä peleissä. TaPa kaatui Ilveksestä TBK:hon siirtyneen Veikko Kivekkään osumalla, ja samainen Kivekäs osui kahdesti myös TKV:ta vastaan. TKV-pelin maalintekijöistä on mainittu myös K-A. Hjorth sekä TKV:n riveissä pelannut Jaakko Hietaniemi, josta tuli myöhemmin yksi TBK:n jääkiekkoilun vahvoja miehiä. Piirinsarjan kolmannessa ottelussaankin TBK oli edelleen voitokas, nyt uhrina Ilves II Hjorthin ja Arne Janssonin maaleilla. Virallisesti Hämeen piirin mestarit luetellaan vasta vuodesta 1937 laskien, joten tämä mestaruus oli vielä epävirallinen.

Tampereen piirinsarjan voitto vei TBK:n valtakunnansarjan nousukarsintoihin kamppailemaan noususta mestaruussarjaan! Vastassa oli Turun ykkönen IFK ja ottelu pelattiin Turussa helmikuun 9. päivänä. Vielä ei ollut TBK:n aika, sillä turkulaiset murskasivat tamperelaiset 7-1 ja nousivat seuraavaksi kaudeksi mestaruussarjaan kuuluisien Ilveksen, KIF:n ja HJK:n seuraksi. TBK:n ensimmäisen ”ylemmän sarjatason” maalin teki sama mies kuin koko seurahistorian ensimmäisenkin maalin, Åke Jensen.

Piirinsarja 1935-36

16.01. TBK-TaPa 1-0 *
22.01. TKV-TBK 1-5
29.01. TBK-Ilves II 2-1
* Peliaika 3 x 10 min

Valtakunnansarja 1935-36

09.02. ÅIFK-TBK 7-1

Kokoonpanossa mainitut

Andrésen, Alf – 2 krt
Bäckström, Åke – 2 krt
Ertman, Georg – 2 krt
Hjorth, Karl – 3 krt (2 maalia)
Jansson, Arne – 3 krt (1 maali)
Jansson, Uno – 4 krt
Jensen, Reinhold – 2 krt
Jensen, Åke – 3 krt (1 maali)
Kivekäs, Veikko – 3 krt (3 maalia)
Sandsund, Lasse – 1 krt


1936-37

Piirimestaruus ja nousukarsinnat

Talvi oli myöhässä, ja TBK pääsi pelihommiin vasta aivan tammikuun lopussa 1937. Mestaruussarjan alapuolella olevaan valtakunnansarjaan osallistui 12 neljään lohkoon jaettua joukkuetta. TBK:n lohkosta mestaruussarjaan nousua lähtivät tavoittelemaan sen lisäksi kaksi Ilvestä: Tampereen Ilveksen kakkosjoukkue ja Jämsänkosken Ilves. Nämä kolme joukkuetta osallistuivat samalla myös Hämeen piirinsarjaan, jossa lisäksi olivat mukana Tampereen Kisa-Veikot ja Tampereen Palloilijat. TBK:n ja Ilvesten välisten otteluiden tulokset laskettiin sekä piirinsarjaan että valtakunnansarjaan, erillisiä otteluita ei järjestetty.

Avauspelissään TBK voitti piirinsarjassa Kisa-Veikot 5-1. Sitten oli vuorossa kaksi “kahden sarjan peliä”, joissa ensin kaatui Tampereen Ilveksen kakkosjoukkue maalein 2-1 Hjorthin tehdessä voittomaalin, ja sitten vielä Jämsänkosken Ilveskin 4-1, kun Kivekäs maalasi kahdesti. Tampereella vaikuttaneesta Ahsen-Bören veljessarjasta TBK:ssa aina SM-sarjakausiin saakka pelannut Zeyd nähtiin JIlves-pelissä ensimmäistä kertaa TBK:n kokoonpanossa. Toki hän oli hyvinkin saattanut pelata jo kauden kahdessa ensimmäisessäkin pelissä, mutta niistä ei ole mainittu joukkueiden nimilistoja.

Valtakunnansarjan lohkonsa voittaneena TBK isännöi Tampereella nousukarsintaturnausta, johon sen lisäksi olivat päässeet muiden lohkojen voittajat Turun Riento, Hämeenlinnan Tarmo ja Viipurin Reipas. TBK:n matka katkesi kuitenkin heti avauspeliin, kun Riento voitti 5-0. Turkulaiset voittivat koko lopputurnauksen ja nousivat seuraavalle kaudelle viidenneksi joukkueeksi mestaruussarjaan.

Piirinsarjan TaPa-ottelu pelattiin vielä kolmisen viikkoa valtakunnansarjan karsinnan jälkeen. Se päättyi tasatulokseen 2-2, kun TaPa nousi päätöserän viime hetkillä tasoihin. Pisteen menetyksellä ei ollut kuitenkaan merkitystä, vaan TBK otti ensimmäisen kerran jaetun Hämeen piirimestarin tittelin – vasta neljännellä kaudellaan perustamisensa jälkeen.

Piirinsarja 1936-37

27.01. TKV-TBK 1-5
03.02. TBK-Ilves II 2-1 *
07.02. TBK-JIlves 4-1 *
11.03. TaPa-TBK 2-2
* kuului mukaan myös valtakunnansarjaan

Valtakunnansarja 1936-37

03.02. TBK-Ilves II 2-1 *
07.02. TBK-JIlves 4-1 *
20.02. Riento-TBK 5-0
* kuului mukaan myös piirinsarjaan

Kokoonpanossa mainitut

Ahsen-Böre, Zeyd – 2 krt
Alfthan, Gösta – 2 krt
Forsblom, Erik – 1 krt
Hjorth, Karl – 3 krt (2 maalia)
Jansson, Arne – 3 krt (1 maali)
Jansson, Uno – 3 krt
Jensen, Reinhold – 2 krt
Jensen, Åke – 2 krt (1 maali)
Kivekäs, Veikko – 1 krt (2 maalia)
Mattsoff, Harry – 2 krt


1937-38

Hämeenlinnan Tarmo katkaisi nousuhaaveet

TBK osallistui taas sekä valtakunnansarjaan että piirinsarjaan. Tällä kertaa eri sarjojen ottelut pelattiin erillisinä, eli samoja joukkueita vastaan oteltiin kahdesti, ensin piirinsarjassa ja myöhemmin valtakunnansarjassa. Jälkimmäisen sarjan voittajalla oli taas karsintojen kautta mahdollisuus nousta mestaruussarjaan.

Piirinsarjassa TBK voitti yhden ja hävisi kaksi peliä. Ainoa voitto tuli TKV:sta maalein 3-2 Zeyd Ahsen-Bören nakuttaessa seurahistorian ensimmäisen rekisteröidyn hattutempun. Kahdessa muussa pelissä Bollklubben jäi ilman maaleja: TaPa voitti sen 1-0 ja Ilves 4-0. Ilves-ottelu oli sikäli merkityksellinen, että ensimmäistä kertaa TBK sai vastaansa paikalliskilpailijansa ykkösjoukkueen. Hallitsevasta ja myös tulevasta suomenmestarijoukkueesta Erkki Rintala kurmootti TBK:ta kahdella maalilla, Jussi Tiitola ja Matti Wasama yhdellä.

Valtakunnansarjassa vastustajat olivat muuten samat, mutta TKV:n ja TaPan lisäksi Ilvestä edusti kakkosjoukkue – sen ykkösjoukkuehan oli jo mestaruussarjassa. TBK avasi sarjan voittamalla TKV:n 6-3. Ensimmäistä kertaa maalintekijätilastoissa nähtiin nimi Jarl Ohlson, joka oli nyt 16-vuotiaana liittynyt joukkueeseen. TaPa kaatui maalein 4-1 ja Ilves II:kin vielä 1-0 päätöserässä syntyneellä voittomaalilla, jonka teki Ohlson. Tuleva seuraikoni teki viisi maalia kolmessa valtakunnansarjan ottelussa. TBK voitti taas Hämeen ryhmänsä ja pääsi yrittämään nousua mestaruussarjaan.

Tällä kertaa mestaruussarjanousun edessä ei ollut turkulaisia, vaan vastus tuli Hämeenlinnasta ja matka katkesi jo karsintapeleissä ennen lopputurnausta. TBK kohtasi Hämeenlinnan Tarmon kahdessa pelissä, joista ensimmäisessä se nousi vieraissa kolmen maalin takaa tasoihin Zeyd Ahsen-Bören kahdella ja Jallu Ohlsonin yhdellä maalilla. Kolme päivää myöhemmin kuitenkin kotona Tampereella tie nousi pystyyn, kun Tarmo voitti peräti 6-0. Jälkimmäisessä karsintapelissä ilmeisesti ensimmäistä kertaa TBK:n maalissa pelasi joku muu kuin Uno Jansson. Hänen poissaoloaan paikkasi normaalisti puolustajana pelannut Harry Mattsoff, jolla tosin oli maalivahtitaustaakin aiemmilta Helsingin peliajoiltaan.

Mestaruussarjaan nousi kuitenkin lopputurnauksen kautta helsinkiläinen HSK.

Piirinsarja 1937-38

31.01. TaPa-TBK 1-0
08.02. TKV-TBK 2-3
10.02. TBK-Ilves 0-4

Valtakunnansarja 1937-38

14.02. TBK-TKV 6-3
15.02. TaPa-TBK 1-4
16.02. TBK-Ilves II 1-0
Nousukarsinnat
18.02. Tarmo-TBK 3-3
21.02. TBK-Tarmo 0-6

Kokoonpanossa mainitut

Ahsen-Böre, Zeyd – 6 krt (7 maalia)
Alfthan, Gösta – 1 krt (2 maalia)
Forsblom, Erik – 5 krt (1 maali)
Jansson, Uno – 5 krt
Jensen, Reinhold – 2 krt
Jensen, Åke – 3 krt
Kivekäs, Veikko – 3 krt (1 maali)
Mattsoff, Harry – 4 krt
Nyström, Per-Erik – 4 krt
Ohlson, Jarl – 7 krt (6 maalia)
Wahren, Michael – 2 krt


1938-39

Ilveksen ykkösjoukkue kaatui!

Jälleen pelattiin piirinsarjan mestaruudesta ja yritettiin nousua mestaruussarjaan valtakunnansarjan kautta. Tänä talvena kuitenkin ehdittiin pelaamaan sarjapelien lisäksi myös ystävyysotteluita eli harjoituspelejä. 11 talteen saatua virallista ottelua oli yhden kauden ennätysmäärä.

Tampereella aloitettiin kausi uudenvuodenpäivänä 1939 pikasarjalla TBK:n, Ilveksen kakkosjoukkueen ja TaPan kesken 3×10 minuutin erin pelatuilla otteluilla. TBK vei pikasarjan voittamalla ensin Ilves II:n 4-0 ja perään TaPan ja TKV:n yhdistetyn joukkueen 3-0. Tammikuun lopussa päästiin taas pelitouhuihin, kun TBK kävi Hämeenlinnassa harjoittelemassa Tarmon kanssa ja voitti 5-3.

Tammikuun viimeisenä päivänä alkoi piirinsarja, jossa Tampereen lohkossa TBK:n lisäksi olivat mukana Ilves ykkösjoukkueellaan, TKV sekä TaPa. Sarja alkoikin suuryllätyksellä, kun TBK kaatoi Ilveksen 2-1! Myös TaPa kaatui 3-1. Erillistä piirinsarjan TKV-kohtaamista ei löydy, joten mahdollisesti valtakunnansarjan peli toimi myös piirinsarjan pelinä. Tamperelaisten keskinäisten otteluiden jälkeen TBK jatkoi yhdessä Ilveksen kanssa Hämeen piirin lopputurnaukseen, jossa kolmantena joukkueena oli Tarmo.

Valtakunnansarjan Häme-ryhmään piti osallistua TBK, TKV, TaPa ja Ilves II, mutta syystä tai toisesta Ilves ei joukkuetta sarjaan laittanut. TBK oli ryhmässään täysin suvereeni murskaamalla TKV:n 12-0 ja TaPan 6-0, ja eteni lopputurnaukseen karsimaan mestaruussarjapaikasta toisen kerran kolmeen vuoteen. Helsingistä karsintoihin ylsi Karhu-Kissat ja Varsinais-Suomesta TPS.

TBK:n lopputurnaustaipaleessa oli tapahtunut edistystä, sillä nyt se pelasi kaksi peliä eikä hävinnyt niistä kumpaakaan – ei tosin myöskään voittanut. Se pelasi TPS:n kanssa tasan 0-0 ja seuraavana päivänä Karhu-Kissojen kanssa 2-2. Kun TPS voitti K-Kissat, se nousi myös mestaruussarjaan. Lopputurnauksessa TBK:n kokoonpanossa nähtiin tulevista mestaruussarjapelaajista ensimmäistä kertaa vahvistetusti Jaakko Hietaniemi ja Birger Nylund. Ainakin Hietaniemi tosin oli siirtynyt Bollklubbeniin jo aiemmin ja oli varmasti pelannut sinipaidassa ennenkin. Tämän kauden kokoonpanoja ja maalintekijöitä on printattu jopa aiempaa heikommin.

Maaliskuun 10. ja 12. päivä kausi päätettiin Hämeen piirin lopputurnauksella TBK:n, Ilveksen ja Tarmon kesken. TBK hävisi Ilvekselle 0-4 ja voitti Tarmon samoin lukemin. Kun Tarmo oli onnistunut kaatamaan Ilveksen 3-2, kaikki joukkueet olivat tasapisteissä. Ilveksellä oli paras maaliero, mutta tilastoissa piirinmestaruutta tälle vuodelle ei ole jaettu.

Piirinsarja 1938-39

31.01. Ilves-TBK 1-2
03.02. TBK-TaPa 3-1
10.03. Ilves-TBK 4-0
03.02. TBK-Tarmo 4-0

Valtakunnansarja 1938-39

12.02. TBK-TKV 12-0
14.02. TaPa-TBK 0-6
Nousukarsinnat
25.02. TPS-TBK 0-0
26.02. K-Kissat-TBK 2-2

Harjoitusottelut 1938-39

01.01. TBK-Ilves II 4-0 *
01.01. TBK-TaPa/TKV 3-0 *
29.01. Tarmo-TBK 3-5
* Peliaika 3 x 10 min

Kokoonpanossa mainitut

Ahsen-Böre, Zeyd – 4 krt
Alftan, Gösta – 1 krt
Forsblom, Erik – 1 krt
Hietaniemi, Jaakko – 4 krt
Hjorth, Karl – 4 krt (1 maali)
Jansson, Arne – 3 krt
Jansson, Uno – 4 krt
Jensen, Reinhold – 3 krt
Nylund, Birger – 2 krt
Nyström, Per-Erik – 3 krt
Ohlson, Jarl – 5 krt (1 maali)
Wahren, Michael – 3 krt (1 maali)


1939-40

Talvisota jäädytti toiminnan

Marraskuusta maaliskuuhun kestänyt talvisota katkaisi lähes kaiken jääkiekkotoiminnan, mutta sodan jälkeen päästiin alkutalvesta vähän pelaamaankin. Mestaruussarjaa, valtakunnansarjaa tai piirinsarjoja ei kauden aikana pelattu. Seuraavan talven alkaessa edelleen vielä vuoden 1940 puolella pelattiin kuitenkin karsintaottelu noususta mestaruussarjaan. Lasketaan se kuitenkin kauden 1940-41 peliksi.


1940-41

Nousu mestaruussarjajoukkueeksi!

TBK karsi noususta mestaruussarjaan kahdesti saman talven aikana. Ensimmäinen kerta ei tuonu tulosta, mutta toisella kerralla onnistui – pelaamatta! Kauden aikana saatiin myös ensimmäinen kansainvälinen kosketus jääkiekossa, kun ruotsalainen Karlbergs BK kävi näyttämässä osaamistaan.

Ensimmäinen karsinta SM-joukkueeksi kaudelle 1940-41 pelattiin jo joulukuun alkupuolella. Karsintapelin toinen osapuoli oli helsinkiläinen HSK, joka oli jäänyt mestaruussarjassa viimeiseksi kaudella 1938-39 ja määrätty karsimaan sarjapaikastaan nyt kun jääkiekkotoiminta taas jatkui. Sitä vastaan karsimaan pääsi TBK, kenties siksi, että se oli viimeksi pelatun valtakunnansarjan lopputurnauksessa ollut paras mestaruussarjan ulkopuolelle jäänyt joukkue. Karsintaottelu pelattiin Helsingissä 11.12.1940. HSK voitti ottelun 3-1 ja jatkoi SM-sarjassa. Zeyd Ahsen-Böre teki pelin ja koko vuoden 1940 ainoan TBK-maalin.

Karsintapelinsä hävittyään TBK jatkoi pelaamalla piirinsarjaa ja valtakunnansarjaa. Jälkimmäinen oli nyt muutettu aiemmasta lohkomuodostaan yhdeksi sarjaksi, johon osallistui viisi joukkuetta. TBK oli sarjan ainoa ei-helsinkiläinen joukkue, kun muut olivat Karhu-Kissat, Helsingin Toverit, Arsenal ja Kadettioppilaskunta. Viimeksi mainittu oli siis armeijan joukkue.

Piirinsarjassa pelasivat TBK, Ilves ja Hämeenlinnan Tarmo. Tamperelaiset pelasivat tasan 2-2, Tarmo taas voitti ne molemmat. TBK hävisi sille 1-4. Virallista piirinmestaruutta tosin ei tälläkään kertaa jaettu.

Valtakunnansarjassa ykköseksi itsensä pelasi Karhu-Kissat, joka voitti kaikki neljä peliään ja nousi suoraan mestaruussarjaan. TBK hävisi sille heti sarjan avausottelun 1-2, ja kun Kissat ei kompastellut muihin vastustajiin, niin TBK jäi toiseksi, vaikka se voitti loput ottelunsa. Kadettikoulun se löi peräti 7-2, ja kaksipäiväisellä Helsingin reissulla Uno Jansson nollasi sekä Arsenalin (2-0) että Toverit (3-0). Zeyd Ahsen-Böre maalasi ainakin kolmessa noista neljästä valtakunnansarjan pelistä.

Kauden aikana Ilvestä vastaan miteltiin nyt toden teolla, vaikka vielä eri sarjatasoilla pelattiinkin. Piirinsarjan pelin lisäksi pelattiin ystävyysotteluita, ja kun niiden voitot menivät tasan, vedettiin kauden päätteeksi spontaanisti perään vielä kaksi ottelua “Tampereen mestaruudesta” ennen kuin paremmuus saatiin selvitettyä. Tasan päättyneen piirinsarjan pelin lisäksi TBK voitti ennen sarjoja pelatun ystävyysottelun 4-2 ja Ilves puolestaan sarjojen jälkeisen ottelun 2-0. Joukkueet päättivät ratkaista keskinäisen paremmuutensa vielä yhdellä ottelulla, joka kuitenkin päättyi “jatkovuoronkin” jälkeen tasan 2-2. Tampereen herruuden Ilves vei vasta 2-0 päättyneen uusintaottelun jälkeen, joka oli yhteensä kauden viides joukkueiden välillä.

Joulun jälkeisinä päivinä TBK:n vieraana käynyt Karlbergs BK koettiin niin vahvaksi vastustajaksi, että Ilveksestä lainattiin muutama pelaaja tueksi. Sekään ei auttanut, vaan ensimmäinen ulkolaisia vastaan pelattu ottelu päättyi tappioon 2-8.

Valtakunnansarjan kakkostilan jälkeen TBK:sta tulikin yhtäkkiä kauden jo loputtua mestaruussarjajoukkue. Pääsarjan kolmesta turkulaisjoukkueesta TPS oli pudonnut suoraan ja Karhu-Kissat noussut sen tilalle. Riento ja ÅIFK olivat tasapisteissä ja niiden piti pelata uusintaottelu, jonka häviäjä karsisi mestaruussarjapaikastaan TBK:ta vastaan. Maalieroltaan selvästi parempi ÅIFK kuitenkin kieltäytyi pelaamasta uusintaa, joten Riento piti sarjapaikkansa, ja rangaistuksena ÅIFK:lle TBK nostettiin suoraan ilman karsintapeliä IFK:n tilalle mestaruusarjaan. Erikoisena käänteenä oli kuitenkin se, että kun mestaruussarjaa sodan takia tulleen vuoden tauon jälkeen päästiin jatkamaan, ainoana turkulaisjoukkueena mukana oli alun perin suoraan pudonnut TPS!

Harjoitusottelut 1940-41

20.12. TBK-Ilves 4-2
28.12. TBK-Karlberg 2-8
05.03. Ilves-TBK 2-0
09.03. TBK-Ilves 2-2
13.03. Ilves-TBK 2-0

SM-karsinta

11.12. HSK-TBK 3-1

Valtakunnansarja 1940-41

26.01. TBK-K-Kissat 1-2
16.02. TBK-Kadettikoulu 7-2
22.02. Arsenal-TBK 0-2
23.02. Toverit-TBK 0-3

Piirinsarja 1940-41

22.01. TBK-Ilves 2-2
08.02. TBK-Tarmo 1-4

Kokoonpanossa mainitut

Ahsen-Böre, Zeyd – 10 krt (9 maalia)
Erlewein, Frank – 2 krt
Hietaniemi, Jaakko – 9 krt (1 maali)
Hjorth, Karl – 5 krt
Jansson, Arne – 7 krt (2 maalia)
Jansson, Uno – 10 krt
Jensen, Reinhold – 2 krt
Jensen, Åke – 4 krt
Nylund, Birger – 9 krt
Ohlson, Jarl – 10 krt (4 maalia)
Sandsund, Kai – 8 krt (1 maali)
Wahren, Michael – 8 krt (2 maalia)

Ilves-lainat:
Osmo Huhti – 1 krt
Erkki Rintala – 1 krt
Risto Tiitola – 1 krt
Matti Wasama – 1 krt


1941-42

Mestaruussarjapelit saavat odottaa

Nyt oli syttynyt jatkosota, jonka aktiivisen ensimmäisen vuoden aikana sarjoja ei taaskaan pelattu. Helmikuussa 1942 Ilves ja TBK saivat kuitenkin järjestettyä pari keskinäistä harjoitusottelua. Joukkueiden kokoonpanot olivat luonnollisesti normaalia satunnaisemmat, kun nuorukaisia oli rintamalla.

Ensimmäisen ystävyysottelun voitti Ilves 4-3. Sen maaleista kolme teki Matti “Rinuli” Rintakoski, josta muutamaa vuotta myöhemmin tulisi TBK:n pelaaja ja lopulta mestarikapteenikin. TBK:n maalintekijöinä olivat tutut Zeyd Ahsen-Böre, Jarl Ohlson ja Karl Hjorth. Viikkoa myöhemmin joukkueiden kohdatessa toisen kerran Ohlson osui kahdesti ja TBK voitti peräti 5-0. Joukkueet olivat sopineet myös kolmannesta ystävyysottelusta, joka oli tarkoitus pelata helmikuun 22. päivä, mutta se taisi jäädä pelaamatta, ainakaan lopputulosta ei löydy.

Harjoitusottelut 1941-42

01.02. Ilves-TBK 4-3
08.02. TBK-Ilves 5-0
22.02. Ilves-TBK

Kokoonpanossa mainitut

Ahsen-Böre, Zeyd – 2 krt (2 maalia)
Hjorth, Karl – 2 krt (1 maali)
Jansson, Arne – 1 krt (1 maali)
Jansson, Uno – 2 krt
Ohlson, Jarl – 2 krt (3 maalia)
Sundgren, Nils-Erik – 1 krt (1 maali)

Åke Jensen
Lars Sandsund
Uno Jansson
Alf Andresén
Arne Jansson
Lasse Sandbacka
Eino Jansson
Kai Sandsund
Åke Bäckström
K.A. Hjorth
Tor Franck
Sigurd Nielsen
Georg Ertman
Reinhold Jensen
Gösta Alfthan
Zeyd Ahsen-Böre
Erik Forsblom
Harry Mattssoff
Per-Erik Nyström
Jarl Ohlson
Michael Wahren
Jaakko Hietaniemi
Birger Nylund
Frank Erlewein
Vasif Ahsen-Böre
Nils-Erik Sundgren
n. vuonna 1944
n. vuonna 1944
pelasi Porissa
n. vuonna 1944