Kausikertomus 1997-98


Uusia pelaajia: Timo Jutila (SC Bern SUI), Jarkko Varvio (Lukko), Lasse Pirjetä (Västra Frölunda SWE), Harri Lönnberg (Nürnberg GER), Reid Simonton (Team Canada), Ryan Duthie (Team Canada), Aleksandrs Kerčs (EV Landsberg GER), Olle Sildre (Spartak RUS), Antti Boman (Straubing GER), Oleg Jashin (Kärpät), Denis Tshervjakov (Lukko), Jan Lipiansky (Ässät)

Lähteneet pelaajat: Ville Nieminen (Colorado NHL), Hans Huczkowski (Västerås SWE), Patrik Höglund (Västerås SWE), Jarkko Nikander (Lukko), Harri Laurila (EC-KAC AUT), Anatoli Fedotov (HV71 SWE), Markus Oijennus (Neuwied GER), Trevor Gallant (Team Canada), Ulf Sandström (Boden SWE), Timo Nurmberg (TUTO Hockey), Mika Niittymäki (KaVo), Tommi Hietala (Nybro SWE)
___

Kauden peliasu:

KAHDEKSAN ERI ULKOMAALAISPELAAJAA KOKOONPANOSSA KAUDEN AIKANA

Tapparan kausi päättyi samalla lailla kuin edellinenkin, lyhyesti ja nopeasti puolivälierissä Jokereita vastaan, mutta kokonaisuus oli kuitenkin parempi. Siitäkin huolimatta, että välillä meno tuntui levottomalta, kun etenkin ulkomaalaispelaajia tuli ja meni, ja päävalmentajakin jakoi aikansa seurajoukkueen ja olympialaisiin valmistautuvan maajoukkueen välillä.

Jukka Rautakorven kaksivuotisen jakson jälkeen Tapparan ruoriin tarttui jälleen Rauno Korpi, kuutisen vuotta aiemmin katkeruutta ja hammastenkiristelyä aiheuttaneet potkut seuran valmentajan paikalta saanut legenda. Tällä kertaa hän oli samalla myös naisten maajoukkueen valmentaja tähtäimessä Naganon olympiakisat, joihin naisten jääkiekko ensimmäistä kertaa pääsi. Kakkosvalmentajaksi tuli seuran A-nuoret keväällä vihdoin takaisin SM-liigaan johtanut Ismo Läntinen.

Rauno Korpi palasi Tapparan valmentajaksi kuuden vuoden tauon jälkeen.
Lasse Pirjetä ja Aleksandrs Kerčs kuuluivat kauden uusiin ja tehokkaimpiin tapparoihin.

Korven teesi kaudelle oli se, että tapparalaisten oli oltava sikoja. Hän tarkensi sanan merkitystä, että siat ovat viisaita ja puhtaita tiimipelaajia, voimakkaita ja piirun verran äreitäkin. Korpi sanoi Tapparan lähtevän tosissaan haastamaan valtajoukkueita Jokereita ja TPS:ää, ja tarkoitus oli voittaa mestaruus.

Vielä SM-liigan aloitusinfossa syyskuussa Korpi väritteli, kuinka oli nähnyt enneunen Kanada-maljasta taas Tapparan hallussa. Lopulta se osoittautui vain uneksi, ei enteeksi.

Joukkueen ensimmäiset uudet vahvistukset olivat hyvää kotimaista kaartia. Useampaan otteeseen hankintalistalla ollut Jarkko Varvio tarttui vihdoin Tapparan täkyyn, ja hyökkäykseen liittyivät myös Lasse Pirjetä ja Harri Lönnberg. Sen sijaan Tapparasta NHL-yritykselle lähtenyt ja Ruotsiin päätynyt Vesa Viitakoski valitsi Tapparan sijasta paikalliskilpailija Ilveksen, koska omien sanojensa mukaan Tapparan pyrkimykset eivät saaneet häntä vakuuttuneeksi joukkueen menestyksestä. Lyhyellä tähtäimellä Viitakoski oli ehkä oikeassa, mutta Viitakoskenkin pelaajauran myöhemmissä vaiheissa Tappara olisi ollut lopulta se paremmin menestyvä tamperelaisjoukkue.

Mukava yllätys Tapparan syliin puksahti, kun Timo Jutila purki voimassa olleen sopimuksensa SC Bernin kanssa ja palasi taas kirvesrintoihin. Jutia selvästi vähemmillä meriiteillä joukkueeseen liittyi myös puolustaja Antti Boman, mutta hänen pelinsä Tapparassa jäivät vähiin. Myöhemmin hänestä tuli yksi maan maineikkaimmista ja pitkäaikaisimmista erotuomareista.

Jarkko Varvio nähtiin vihdoin Tappara-paidassa.
Olle Sildre Virosta ja Aleksandrs Kerčs Latviasta olivat vahvistuksia harvinaisemmista kiekkomaista. Kuva: Tappara Fan Club.

Tappara käytti kauden aikana ennätyksellisesti kahdeksaa eri ulkomaalaispelaajaa, mutta kauteen valmistautuessa määrä oli maltillinen. MM-kisojen jälkeen polvileikkaukseen joutunut Aleksander Barkov jatkoi jo neljännelle Tappara-kaudelleen, ja lisäksi keväällä pelaajaryhmään oli kiinnitetty Viron maajoukkuekapteeni Olle Sildre, jolla oli Tappara-taustaa jo kaudelta 1992-93 A-nuorten riveissä. Sildre pääsi pelaamaan kuitenkin vain yhden ottelun SM-liigassa ja vietti muun ajan Uudenkaupungin ykkösdivisioonajoukkueessa Jää-Kotkissa.

Harjoitusten jatkuessa kesälomien jälkeen Tapparaan liittyivät tryoutilla Kanadan maajoukkueen kanssa Eurooppaa kiertäneet puolustaja Reid Simonton ja keskushyökkääjä Ryan Duthie. Ehkä pientä epäröintiäkin oli ilmassa, mutta lopulta kaksikon kanssa tehtiin loppukauden sopimukset. Harjoituspelien jo alettua hyökkäystä vahvistettiin vielä Latvian MM-kisapelaajalla Aleksandrs Kerčsillä. Nyt ulkomaalaisten lukumäärä oli kohonnut jo viiteen.

Kerčs olisi saattanut jäädä hankkimattakin, mutta juuri harjoituspelikauden alkaessa Tapparan laitahyökkääjäosasto koki takaiskun, johon ei ollut osattu varautua. Kesällä Colorado Avalanchen varaama Ville Nieminen teki viimeisellä mahdollisella hetkellä NHL-sopimuksen ja lähti kohti muutaman vuoden päässä odottavaa Stanley Cupin voittoa. Rauno Korpi ei edes yrittänyt salailla pettymystään ladattuaan Niemisen niskaan jo isot odotukset ja jouduttuaan sitten luopumaan nuorukaisesta.

Oleg Jashin oli yksi kolmesta venäläisestä kirvesrinnoissa. Kuva: Juha Sorri @Suomen Jääkiekkomuseo.
Reid Simonton tuli Tapparaan, mutta Ilves nro 9 Vesa Viitakoski ei tullut vaikka kysyttiin. Kuva: Mika Kanerva @Suomen Jääkiekkomuseo.

Mutta eivät kuviot ulkomaalaisten kanssa jääneet kaudenalushankintoihin. Marraskuun puolivälissä Tappara tarrasi Kärpissä ykkösdivaria pelanneeseen venäläishyökkääjään Oleg Jashiniin, joka vetikin loppukauden liigaa Tampereella. Joulukuun alussa Tappara teki vaihtokaupan, jossa vain yhden maalin tehnyt Ryan Duthie vaihdettiin Lukossa pelanneeseen venäläispuolustajaan Denis Tshervjakoviin. Kahdeksaan eri ulkomaalaispelaajaan päästiin tammikuussa, kun Tappara tunnusteli Ässien kanssa mahdollisuutta kierrättää Tshervjakov sinne ja ottaa tilalle slovakialaishyökkääjä Jan Lipiansky. Kaksikko kokeili kolmen ottelun verran uusissa joukkueissa, mutta isompaa parannusta ei ilmeisesti kummassakaan seurassa nähty ja miehet palasivat takaisin lähtöpaikkoihinsa.

SM-liigassa oli tehty harvinainen ja lyhytaikaiseksi jäänyt temppu, kun runkosarjan ottelumäärää oli pudotettu kahdella edelliskausiin verrattuna. 12 joukkuetta oli mukana ja ne pelasivat 48 ottelua kukin. Niistä kahdeksan parasta meni pudotuspeleihin ja viimeiseksi jäänyt joutui karsimaan paikastaan.

Tappara aloitti hyvin voittamalla neljä kertaa viidessä ensimmäisessä pelissään. Johannes Alanen teki uransa ensimmäisen liigamaalin SaiPa-voitossa, ja Lasse Pirjetä puolestaan voitti uuden joukkueensa kannattajat nopeasti puolelleen hattutempulla Ilvestä vastaan.

Lokakuun 4. päivänä Tappara teki protestin hävittyään Hakametsässä Kiekko-Espoolle. Ottelussa espoolaiset pääsivät ylivoimamaalin turvin johtoon, jota Tappara ei enää tavoittanut. Maalin syntyessä Jarkko Varviota oli pidetty jäähyllä yhdeksän sekuntia liian pitkään. Virhe myönnettiin, vaikka ottelupöytäkirjaakin oli ehditty välissä jo peukaloida näyttämään oikealta, mutta sääntöjen puitteissa liian pitkän ylivoiman aiheuttamaa maalia ei olisi voitu hylätä – liian lyhytkestoisen jäähyn takia tehty maali taas olisi voitu hylätä. Tappara tiesi protestinsa turhaksi ja veti sen myöhemmin pois. Ottelun toimitsijat saivat pienen näpäytyksen sormilleen.

Vielä lokakuussa Mika Noronen pelasi toistaiseksi lyhyen liigauransa ensimmäisen nollapelin. Syyskaudella hän ohittikin Ilpo Kauhasen maalivahtihierarkiassa, mutta Kauhanen taisteli kauden aikana peliaikaa itselleenkin. Joissakin arvioissa maalivahtikaksikkoa pidettiin liiankin tasaisena, ja selkeän ykkösveskarin löytyminen olisi ollut parempi vaihtoehto.

Toni Lydmanin tekemä kauden ensimmäinen paikallispelimaali.
Mika Noronen pelasi ensimmäisen liiganollapelinsä HPK:ta vastaan.

Kumpikin molari kävi kentällä erikoisessa ottelussa Ässiä vastaan Hakametsässä lokakuun lopussa. Porilaiset tekivät kahdeksaan minuuttiin kolme maalia, ja Noronen sai maalillaan tehdä tilaa Kauhaselle, jonka taakse Ässät teki maalin heti seuraavalla laukauksellaan. Pelin ylitettyä puolivälinsä Ässät johti jo 5-0, mutta valtaisan kirin jälkeen lopputulokseksi saatiin tasapeli 5-5.

Rauno Korpi oli siis samaan aikaan sekä Tapparan että naisten maajoukkueen valmentaja. Jälkimmäisessä toimessaan hän vietti jonkin verran aikaa maajoukkueen mukana valmistamissa maaotteluissa pariin kertaan syyskauden aikana. Naganon olympialaisten aikaan liigakiekko oli tauolla, ja kisoissa voitettuun olympiapronssimitaliin Korven velvollisuudet maajoukkueessa päättyivätkin.

Ensimmäisen kerran Ismo Läntinen otti ykkösvalmentajan paikan kolmen ottelun ajaksi marraskuussa. Menestys ei ollut hullumpaa, sillä vaikka ensimmäisessä pelissä tulikin JYPiltä turpaan 0-5, niin voitot Jokereista ja Lukosta käänsivät jakson plussalle. Kaikkiaan Korpi oli sivussa Tappara-penkin takaa yhdeksästä ottelusta kauden aikana.

Marraskuun 27. päivä Tappara kohtasi Hakametsässä TPS:n, joka tuli peliin pidettyään neljässä edellisessä pelissään vastustajansa ilman maaleja. Maalivahti Kimmo Lecklin oli jo rikkonut Ilpo Kauhasen helmikuussa 1996 tekemän maalivahtien nollaputkiennätyksen. Kauhasen ennätysputki oli katkennut Hakametsässä TPS:ää vastaan, ja historia toisti itseään, vaikka joukkueet olivatkin nyt käänteisenä: Lecklinin putki katkesi aikaan 259 minuuttia 28 sekuntia, kun Ari Vallin laukoi ensimmäisessä erässä pelin avausmaalin.

Timo Jutila lensi suihkuun kesken 500:nnen liigaottelunsa.
Apa Kulmala iski neljä maalia HPK:n verkkoon. Kuva: Juha Sorri @Suomen Jääkiekkomuseo.

Tappara oli mukana toisenkin nollaputken katkaisussa tammikuun puolivälissä. Lukko oli hävinnyt kolme edellistä otteluaan ja se oli pelannut jo yli 200 minuuttia ilman tehtyä maalia, kunnes Raumalla Tapparaa vastaan se sai täyden tuurimaalin, joka pomppi Reid Simontonin kautta juuri ja juuri omaan maaliin. Ilmeisesti se vapautti, sillä Lukko voitti Tapparan tuossa pelissä 4-2.

Sitä ennen kirvesrinnat olivat ehtineet pelata jo kahdeksan ottelun tappiottoman putkenkin.

Timo Jutila sai Turussa täyteen 500 liigaottelua, mutta juhlat menivät vähän penkin alle, kun joukkue hävisi ja Juti itse lensi suihkuun reilut viisi minuuttia ennen loppua lyötyään turkulaisten Mikko Elorantaa.

Olympiatauolle lähdettiin, kun HPK kaatui Hakametsässä 8-5. Arto Kulmala pyssytti pelissä neljä osumaa. Kaikkiaan kotiottelut sujuivat kauden aikana erinomaisen mainiosti, sillä tuo HPK-voitto oli jo 15. peräkkäinen kotiottelu ilman tappiota. Olympialaisten jälkeen listaan liitettiin tasapelin myötä vielä yksi tappioton matsi, mutta sitten TPS onnistui voitollaan putken katkaisemaan.

Tauon jälkeen runkosarjaa oli jäljellä enää seitsemän ottelua. Tapparalta ne pelit eivät sujuneet yhtä hyvin kuin ennen taukoa, sillä se voitti vain yhden niistä seitsemästä pelistään.

Tapparan tie playoffeissa oli toisen kerran peräkkäin lyhyt Jokerien käsittelyssä.
Mika Noronen pelasi kaikissa playoff-peleissä, mutta ei pystynyt pysäyttämään Mika Niemisen Jokereita. Kuva: Juha Sorri @Suomen Jääkiekkomuseo.

Se yksi voitto näytti ensin arvokkaalta, sillä se tuli Jokereista, jonka kanssa Tappara kamppaili samoista sijoituksista ja kotiedusta puolivälieriin. Jokerit kaatamalla näytti siltä, että kun nämä joukkueet kohtaavat toisensa toisena keväänä peräkkäin puolivälierissä, niin nyt kotietu onkin kirvesrinnoilla. Toisin kuitenkin kävi. Viimeisessä runkosarjaottelussaan Tappara hävisi sarjan toiseksi viimeiseksi jääneelle JYPille, ja samaan aikaan Jokerit voitti Lukon ja nousi neljännelle sijalle ohi Tapparan.

Pudotuspeleihin Tappara lähti varovaisesti kovemmin odotuksin kuin edelliskaudella. Vaikka Jokerit oli runkosarjassa haparoinutkin yllättävän paljon, niin tosipaikassa kokenut ja nimekäs narripaitajoukkue näytti Tapparalle taas kaapin paikan. Kirvesrintojen runkosarjatykittäjätkin esiintyivät vaisusti jättäen joukkueen sisäiset piste- ja maalipörssin kärkipaikatkin uusille kasvoille. Puolustaja Ari Vallin oli playoffien paras Tappara-pistemies kolmella syöttöpisteellään, mikä oli vain yksi piste vähemmän kuin koko runkosarjassa.

Ensimmäisen ottelun Tappara hävisi 6-3. Ero tuli pitkälti maalivahtipelissä, kun Ari Sulander torjui hyvin ja Ilpo Kauhanen puolestaan lipsautti pari maalia helposti. Loppuihin puolivälieräpeleihin Tappara vaihtoi maalinsa suulle Mika Norosen, mutta jatkoon pääsyyn se ei riittänyt.

Hakametsässä pelattu toinen ottelu jäi kuitenkin tapparalaisten mieliin lähes hurmoksellisena. Joukkue otti nopeasti kolmen maalin johdon, jonka Jokerit yhtä nopeasti tasoitti. Maalien tekemistä jatkettiin puolin ja toisin, kunnes taululle jäivät Tapparan voittoluvut 7-5. Yksi playoff-voitto oli jo enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kahteen viimeiseen peiin Tappara teki enää kuitenkin vain yhden maalin. Jokerit voitti ensin kotonaan 3-1 ja perään Hakametsässä 4-0 ja eteni taas välieriin. Sen ja TPS:n kaksoishegemonia oli kuitenkin päättynyt ja nyt finaalikaksikkona nähtiin HIFK ja Ilves. IFK voitti mestaruuden.

Lasse Pirjetä oli kauden maali- ja pistekunkku.
Kuvassa Jarkko Varvio ja Toni Lydman seuran markkinoinnissa työskennelleen Miss Suomi Heli Pirhosen kanssa.

Runkosarjan aikana Toni Lydman nousi kansalliselle huipulle, ja Lasse Pirjetä teki enemmän maaleja yhden kauden aikana kuin kukaan Tapparassa viiteen vuoteen. Pirjetä iski 24 maalia ja yhteensä 46 tehopistettä. Jarkko Varvion maalimäärä oli 19. Aleksander Barkov ehti kesän polvileikkauksensa jälkeen liiga-avaukseen, pelasi kaikki ottelut ja keräsi taas komeat 41 pistettä, toiseksi eniten Tapparasta Pirjetän jälkeen. Kaudesta mieleen jäivät myös Aleksandrs Kerčsin kylmiä rinkejä takapuolten ympärille aiheuttaneet kiemurat kentän molemmissa päissä. Tulostakin syntyi 14 maalin ja yhteensä 31 tehopisteen verran.

Kaukalon puolelta mainittakoon vielä eksoottinen kohtaaminen Tampere Cupissa, kun kirvesrintojen lohkossa pelasi Japanin maajoukkue. Tappara voitti ottelun 6-3. Timo Jutila nähtiin pelaamassa harvinaisella pelinumerolla 32, kun Cupissa käytössä olleissa paidoissa ei tuttua seiskaa ollut.

Kaukalon ulkopuolellakin nähtiin puolipakotettu henkilöstövaihdos, kun Rane Korpi oli edelliskauden jälkeen siirretty VIP-tilaisuuksien isännöinnistä johtamaan seuran edustusjoukkueen jääkiekkotoimintaa. Hänen tilalleen Vippiin tehtiin kova värväys, kun niitä vetämään tuli vuoden 1995 Miss Suomi Heli Pirhonen.

Marraskuun 25. päivänä 1997 tiedotettiin myös sellaisesta asiasta, että Tampereen ydinkeskustaan tai sen tuntumaan haluttiin jääkiekkoakin varten suurhalli, jonka valmisteluun perustettiin Tampereen Monitoimihalli Oy. Lopulta sellainen suurhalli saatiin valmiiksi lähes tarkalleen 24 vuotta myöhemmin.

Video: Kausikorttimainos – Rane is back!

Video: Runkosarjan 5. ottelu.


SM-liiga 1997-98

OT VO TA  TM- PM PI
1. TPS 48 30 6 12 162-111 66
2. HIFK 48 29 5 14 179-115 63
3. Ilves 48 27 6 15 184-138 60
4. Jokerit 48 24 5 19 139-137 53
5. Tappara 48 22 7 19 157-147 51
6. SaiPa 48 22 7 19 135-142 49
7. Ässät 48 20 8 20 163-156 48
8. K-Espoo 48 20 6 22 153-139 46
9. Lukko 48 20 6 22 131-143 46
10. HPK 48 18 5 25 148-181 41
11. JYP 48 17 3 28 135-167 37
12. KalPa 48 6 4 38 91-201 16

Pudotuspelit 1998

Puolivälierät: TPS-KEspoo 1-3
HIFK-Ässät 3-0
Ilves-SaiPa 3-0
Jokerit-Tappara 3-1
Välierät: HIFK-KEspoo 3-0
Ilves-Jokerit 3-0
Pronssiottelu: Jokerit-KEspoo 1-0
Finaalit: HIFK-Ilves 3-0

Ottelut runkosarjassa

1. 11.09. Tappara-HIFK 3-3
2. 13.09. KalPa-Tappara 2-6
3. 14.09. Tappara-SaiPa 4-2
4. 18.09. HPK-Tappara 7-6
5. 21.09. Tappara-Ilves 6-2
6. 25.09. Tappara-JYP 4-5
7. 27.09. Jokerit-Tappara 3-2 ja
8. 02.10. Lukko-Tappara 2-6
9. 04.10. Tappara-KEspoo 2-4
10. 09.10. TPS-Tappara 2-4
11. 11.10. Ässät-Tappara 3-2
12. 12.10. Tappara-HPK 5-0
13. 18.10. Ilves-Tappara 5-2
14. 23.10. HIFK-Tappara 5-2
15. 25.10. Tappara-Ässät 5-5
16. 30.10. Tappara-KalPa 5-1
17. 01.11. SaiPa-Tappara 3-2
18. 02.11. Tappara-HPK 3-1
19. 13.11. Ilves-Tappara 7-2
20. 15.11. JYP-Tappara 5-0
21. 16.11. Tappara-Jokerit 5-3
22. 20.11. Tappara-Lukko 4-2
23. 22.11. KEspoo-Tappara 6-0
24. 27.11. Tappara-TPS 2-2

Ottelut runkosarjassa

25. 29.11. Tappara-HIFK 2-1
26. 30.11. Ässät-Tappara 2-3
27. 04.12. KalPa-Tappara 1-2
28. 07.12. Tappara-SaiPa 3-1
29. 11.12. HPK-Tappara 3-6
30. 06.01. Tappara-Ilves 4-4
31. 08.01. Tappara-JYP 4-3 ja
32. 10.01. Jokerit-Tappara 3-2
33. 15.01. Lukko-Tappara 4-2
34. 17.01. Tappara-KEspoo 4-3
35. 18.01. TPS-Tappara 4-1
36. 22.01. HPK-Tappara 1-6
37. 24.01. Tappara-Ilves 4-1
38. 31.01. Tappara-KalPa 3-1
39. 02.02. HIFK-Tappara 4-1
40. 05.02. SaiPa-Tappara 3-3
41. 07.02. Tappara-HPK 8-5
42. 26.02. Tappara-Ässät 3-3
43. 01.03. Ilves-Tappara 3-3
44. 05.03. Tappara-TPS 3-5
45. 07.03. KEspoo-Tappara 3-2
46. 12.03. Tappara-Lukko 1-3
47. 14.03. Tappara-Jokerit 3-1
48. 15.03. JYP-Tappara 5-2

Ottelut playoffeissa

Puolivälierät
18.03. Jokerit-Tappara 6-3
20.03. Tappara-Jokerit 7-5
21.03. Jokerit-Tappara 3-1
23.03. Tappara-Jokerit 0-4

Pelaajat runkosarjassa

Lasse Pirjetä 48 24+22=46 20 +12
Aleksander Barkov 48 12+29=41 26 +3
Jarkko Varvio 47 19+13=32 22 -11
Aleksandrs Kerčs 46 14+17=31 57 -13
Valeri Krykov 48 16+12=28 20 -3
Timo Jutila 48 7+20=27 77 -1
Arto Kulmala 48 13+10=23 45 +17
Janne Grönvall 47 6+14=20 42 +9
Juha Vuorivirta 46 6+ 9=15 16 +2
Harri Lönnberg 44 6+ 9=15 12 0
Pasi Tuominen 47 8+ 6=14 26 -10
Toni Lydman 48 4+10=14 48 +6
Oleg Jashin 30 4+ 8=12 28 +5
Reid Simonton 48 3+ 9=12 102 -12
Pasi Petriläinen 48 4+ 7=11 34 +13
Janne Kekäläinen 38 2+ 6= 8 8 +3
Tuomas Reijonen 34 4+ 2= 6 20 +3
Johannes Alanen 34 2+ 4= 6 2 +1
Ari Vallin 44 2+ 2= 4 16 -2
Ryan Duthie 21 1+ 1= 2 20 +1
Denis Tshervjakov 14 0+ 2= 2 14 -1
Jussi Reiskanen 1 0+ 0= 0 0
Olle Sildre 1 0+ 0= 0 0 0
Jani Virtanen 1 0+ 0= 0 0 0
Ilpo Kauhanen 48 0+ 0= 0 0
Ján Lipiansky 3 0+ 0= 0 0 -2
Antti Boman 19 0+ 0= 0 2 -2
Mika Noronen 47 0+ 0= 0 4
Sami-Ville Salomaa 44 0+ 0= 0 24 -6
Mika Noronen 31 2,92 89,96 %
Ilpo Kauhanen 23 3,08 89,94 %

Pelaajat playoffeissa

Ari Vallin 4 0+3=3 0 +4
Janne Kekäläinen 4 2+0=2 2 0
Pasi Tuominen 4 2+0=2 2 0
Arto Kulmala 4 1+1=2 6 -1
Lasse Pirjetä 4 1+1=2 2 -2
Timo Jutila 4 1+1=2 2 -5
Harri Lönnberg 4 0+2=2 0 +1
Toni Lydman 4 0+2=2 0 -3
Jarkko Varvio 4 0+2=2 4 -5
Johannes Alanen 4 1+0=1 0 -1
Valeri Krykov 4 1+0=1 2 -1
Aleksander Barkov 4 1+0=1 2 -4
Aleksandrs Kerčs 4 1+0=1 2 -4
Juha Vuorivirta 3 0+1=1 2 -1
Oleg Jashin 4 0+1=1 2 -1
Reid Simonton 4 0+1=1 0 -5
Jani Virtanen 1 0+0=0 0 0
Ilpo Kauhanen 4 0+0=0 0
Denis Tshervjakov 4 0+0=0 0 0
Tuomas Reijonen 4 0+0=0 0 -1
Janne Grönvall 4 0+0=0 0 -5
Mika Noronen 4 0+0=0 2
Pasi Petriläinen 4 0+0=0 4 +4
Mika Noronen 4 3,67 87,76 %
Ilpo Kauhanen 1 6,84 84,85 %

Tampere Cup 1997

21.08. Tappara-Japani 6-3
22.08. Malmö-Tappara 3-5
23.08. Tappara-TPS 3-4 vl
Sijat 3-4
24.08. Luleå-Tappara 1-4

Harjoitusottelut

16.07. Tappara-Sport 3-2
25.07. Tappara-Ilves 1-1 *
25.07. TPS-Tappara 0-0 *
25.07. Lukko-Tappara 3-0 *
30.07. U20 mj-Tappara 4-7
31.07. Tappara-Pelicans 5-1
07.08. Lukko-Tappara 0-1
09.08. Lukko-Tappara 1-1 *
09.08. Tappara-TPS 2-2 *
09.08. Ässät-Tappara 4-3 vl *
12.08. Boden-Tappara 1-3
13.08. Luleå-Tappara 2-1
* Peliaika 2 x 15 min

Harjoitusottelut

15.08. Björklöven-Tappara 5-7
16.08. Köln-Tappara 8-2
28.08. Tappara-Torpedo Jar. 0-1
30.08. HIFK-Tappara 4-4
02.09. Tappara-KalPa 7-2
04.09. Tappara-Sport 9-2
07.09. Tappara-Ilves 1-4
17.12. U20 mj-Tappara 4-2
18.12. Ässät-Tappara 5-3
21.12. Tappara-Södertälje 2-3 rl
28.12. Zug-Tappara 2-4
29.12. Lugano-Tappara 1-0
30.12. Kloten-Tappara 3-2
Joukkuekuvana on joulukorttikuva, kun virallisempi foto on kadoksissa.